Blogger Temel Seo Ayarları Nasıl Yapılır ?
Temel seo ayarlarına geçmeden önce seo işlemininin web sitenize ne gibi yararlarının olacağını bilmeniz gerekiyor. Seo ayarı yapılmamış bir web sitesi ne kadar güzel ve nitelikli olursa olsun Google ve bunun gibi diğer arama motorları tarafından görülmez. Yani arama sonuçlarında, yazmış olduğunuz o güzelim yazıları ziyaretçiler bulamaz. Siz de makalelerim neden okunmuyor acaba diye kara kara düşünür hatta işlerinizi daha başlamadan bitirme kararı alabilirsiniz. Bu hususta blogger için temel seo ayarlarını yapmanız oldukça önemlidir.
- Sitenizi Dizinlere Ekleyin
Siteniz için seo çalışmalarına başlamak için yapmanız gereken birinci şey sitenizi dizinlere eklemektir. Bu işlem sayesinde oluşturduğunuz sitenin arama sonuçlarında görünür hale gelmesini sağlıyorsunuz. Yani yazılarınızı daha çok insana ulaştırmak için yapacağınız ilk adım diyebiliriz.
Bu işlemi gerçekleştirmek için Blogger şablonundan Ayarlar > Temel kısmına girin ve Gizlilik kısmında bulunan sorulara Evet cevabının verildiğinden emin olun. Basit ve etkili bir yöntem olduğu için bazı bloggerlerin gözünden kaçabiliyor.
- Sitenize Başlık ve Açıklama Ekleyin
Çoğu arkadaşımız farkında olmasa da sitenize bir başlık ve açıklama eklemek seo ayarlarının en önemli kısmıdır. Seo yapmaktaki temel amaç zaten arama motorlarına biz buradayız diyebilmek. Bunu da sitemizin başlığı ve açıklaması ile kolay bir şekilde yapabiliriz.
Sitemizin başlık ve açıklamasını düzenleyebilmek için blogger şablonunuzdan Ayarlar > Temel kısmına gelip sitenize en uygun başlık ve açıklamayı kaydedin. Açıklama diyince illa kendinizi veya sitenizi tanıtmak zorunda değilsiniz. Bir kısım bloggerin yaptığı gibi kilit ve anahtar kelimelerinizi de ekleyebilirsiniz.
- Özel Robot Etiketlerini ve Robots.txt Dosyasını Düzenleyin
Sanırım yavaş yavaş işin teknik kısımlarına yaklaşıyoruz. Her web sitesinin özel robot etiketleri ve robots.txt dosyaları mutlaka olmalıdır. Seo açısından sizi bir üst seviyeye çıkaracağından emin olabilirsiniz.
Yukarıda belirttiğim ayarları yapabilmek için önce blogger şablonunuzdan Ayarlar > Arama Tercihleri bölümüne gitmelisiniz. Burada iki işlem yapacağız; Özel robot etiketlerini düzenlemek ve robots.txt dosyasasını düzenlemek. Etiketleri düzenlemek ile başlayabiliriz. Ayarlar kısmından Özel Robot Başlık Etiketleri kısmına gelin ve aşağıda vermiş olduğum şekilde işaretleme yapın. Eğer daha önce buraları kurcalamadıyanız bu kısım sizin sitenizde etkin değildir.
Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra Değişiklikleri Kaydet diyoruz ve diğer işimiz olan Özel Robots.txt bölümüne tıklıyoruz. Etiketler gibi bu alan da eğer daha önce kurcalanmamış ise etkin olmayacaktır. Daha fazla uzatmadan Düzenle diyoruz ve aşağıda vermiş olduğum kodları çıkan boş alana yapıştırıyoruz.
User-agent: Mediapartners-Google
Disallow:
User-agent: *
Disallow: /search
Allow: /
Sitemap: http://www.blogisminiz.com/sitemap.xml
Kırmızı kalem ile boyadığımız bölümü kendi site adresiniz ile değiştirip Değişiklikleri Kaydet demeyi unutmuyoruz. Evet artık robots.txt dosyanızı da düzenlemiş oldunuz.
- Yazı Başlığı Site Başlığından Önce Gözüksün
Sitenizin seo açısından iyi yerlere gelebilmesi için son derece kolay ve önemli bir ayrıntıya geldi sıra. Eğer bir oynama yapmamış iseniz Google aramalarında önce sitenizin adı daha sonra makalenin başlığı gözükecektir. Bu şekilde devam ederseniz herhangi bir konuda araştırma yapan kişiler yazmış olduğunuz başlığa değil sitenizin başlığına bakacaklar ve tıklanma oranınız düşecek. Bunun önüne geçebilmenin son derece kolay bir yolu bulunmakta.
Blogger şablonunu kullanarak Tema > HTML'yi Düzenle diyoruz ve Ctrl+F kombinasyonunu kullanarak
<title><data:blog.pageTitle/></title>kodunu bulun ve aşağıda vermiş olduğum kodlar ile yer değiştirin. Yani bulduğunuz kodu silecek ve vermiş olduğum kodu yerine ekleyeceksiniz.
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/>-<data:blog.title/></title>
</b:if>
Talimatlara uygun şekilde yapmış iseniz Değişiklikleri Kaydet diyerek çıkış yapabilirsiniz.- Meta Etiketlerinizi Ayarlayın
Meta etiketleri sitenizin ne ile ilgili olduğu yani konusu hakkında bilgi verir. Bu bilgileri sizi ziyaret eden kullanıcılara değil daha üst makamlara yani arama motorlarına verir. Bu sayede arama motorları sitenizin konusunu ve bilgi verdiği konuları anlar. Meta etiketler bir bakıma sizin konunuzu aramakta olan insanlar için arama motorlarını tetikler diyebiliriz. Peki bu meta etiketlerini nasıl ayarlayabiliriz.
Öncelikle blogger şablonunuzdan Tema > HTML'yi Düzenle diyoruz ve Ctrl+F kombinasyonunu kullanarak
<head> ….. </head>kodunu buluyoruz ve bu kodun arasına aşağıda vermiş olduğum kodu kendinize göre düzenleyerek ekliyoruz.
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<META CONTENT='Blogu tanımlayacak bilgi' NAME='Description'/>
</b:if>
<META CONTENT='Anahtar kelimeler ' NAME='Keywords'/>
<META CONTENT='Yazar ismi' NAME='Author'/>
<META CONTENT='All' NAME='Robots'/>
Bu şekilde tanımlamanızı halledebilir ve meta etiketlerinizi ekleyebilirsiniz. Önemli bir konu ise her etiket arasına virgül (,) koymayı kesinlikle unutmayın.- Google'a Site Haritanızı Gönderin
Web sitenizde yayınlamış veya yayınlayacağınız makalelerin Google tarafından arama motoruna eklenmesine ve arama sonuçlarında çıkmasına index almak denir. İndex almak için Google'ın sizin sitenizden haberdar olması ve Google robotlarına ping göndererek sitenize davet etmeniz gerekir. Bu işlemleri yapabilmek için yapmanız gereken ilk şey Google'a site haritanızı göndermek ve ben artık yayın hayatıma başlıyorum haberin olsun demektir. Bu sayede yazacağınız makaleler daha hızlı bir şekilde index almaya başlayabilir.
Peki iyi hoş da nasıl site haritamızı Google'a göndereceğiz. Bunun için ilk önce Google Web Yöneticileri sitesine girip sitenizi yönettiğiniz gmail ile giriş yapın. Eğer daha önce buraya girmemiş iseniz karşınıza boş bir ekran gelecektir buraya sitenizi eklemeniz gerekiyor. Üst taraftan Özellik Ekle diyerek sitenizin url sini girin burada kısa bir sitenin kendinize ait olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Bu işlemi bitirdikten sonra siteniz sizin mülkünüz olarak gözükecektir. Site adresinizi üzerine tıklayıp site haritamızı gönderme işlemine başlayabiliriz. Sol tarafta bulunan menüden Tarama > Site Haritaları sayfasına giriyoruz.
Bu sayfada ise sağ üstte bulunan Site Haritası Ekleme/Test Etme butonuna basıyoruz ve aşağıda vermiş olduğum kodu yapıştırıyoruz.
atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=150
Önce Test butonu ile kodunuzun çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve daha sonra Gönder butonu ile site haritanızı gönderin.
Gönderme işlemini tamamladıktan sonra 1-3 gün siteniz incelenecek ve site haritanız aktif hale gelecektir. Daha sonra aynı sayfaya gelerek site haritanızın aktif olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Blogger Temel Seo Ayarları Nasıl Yapılır ?
Reviewed by Blog
on
Ağustos 24, 2017
Rating:
Hiç yorum yok: